Почетна / Избор на Уредникот / Браната на Отиња првобитно требаше да биде бетонска

Браната на Отиња првобитно требаше да биде бетонска

Браната на Отиња за која пари ќе даде Владата во висина од 7.5 милиони евра, ќе биде со земјен насип.тоа се според сегашниот актуелен и ревидиран проект.

Во 80-тите години на минатиот век.во Штип серизоно се работеше на студијата за Брана на Отиња.Беа направени хидротектонски истражувања на тлото, а беше и направен проект во нацрт верзија за изградба на брана со бетонска подлога.

За инвестицијата да биде исплатлива беше предвидено во тој проект, тогашните стопански субјекти да имаат магацински простор.Се мислело дека на тој начин покрај заштедата за градење на нови магацински простори, ќе се заштеди и на потрошувачката на електрична енергија, бидејќи бетонските ѕидови на браната ќе се користат како ладилник, за одложување на производите.

Но, подоцна поради високата цена на чинење, се отпапи од истиот и се правеше проект за земјен насип на браната на Отиња.

.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

“Сакаме парк за кучиња“

Иако се избори, и иако политичките субјекти бараат од граѓаните да им испраќаат барања за …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *