Почетна / Бизнис / Владата да обезбеди подршка за големите извозни компании.

Владата да обезбеди подршка за големите извозни компании.

Владата да обезбеди директна финансиска поддршка на големите извозни компании и да им додели неповратна помош односно грантови, бараат странските инвеститори во земјава. Асоцијацијата на странски компании со технолошки напредно производство до премиерот Оливер Спасовски, до министрите за економија и финансии Бектеши и Ангеловска испратила писмо во кое освен неколкуте барања доставуваат и предлози за помош на овие компании. Тврдат дека се значајно погодени од кризата, а помошта им треба поради тоа што имаат значаен придонес за домашната економија односно годишни приходи од 2,9 милијарди евра и вработуваат околу 28.000 луѓе. Освен паричната помош, бараат и мораториум за обврските кои ги имаат кон државата, но и усогласување на царинските стапки.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

За повисоки плати, ја качија цената на струјата

АД МЕПСО 2020 година ја заврши со загуба од 5,8 милиони евра, но тоа не …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *