Почетна / Избор на Уредникот / Заштитената архитектура, отворен убиец.

Заштитената архитектура, отворен убиец.

Државата е потенцијален убиец.Законските решенија во Законот за заштита на културното наследство мора да сесменат, за токму државата да не биде убиец

Во Штип има повеќе трошни куќи, куќи кои во секој момент ќе се струполат, и ќе отепаат некого.Тие се во таква состојба, благодарејќи на законот за заштите на културното наследство.Со овој Закон, на сопстениците им е забранета реконструкција по нивна желба, бидејќи куќите имаат староградски изглед.

Но, државата својата изричитост не ја компензира со пари, туку остава сопстениците да го решат проблемо со парите.сопствениците или немаат пари, тие што имаат, не сакаат државата да им наметнува архитектонски решенија.И така со филозофијата на непопустливост, многу лесно некој ќе стане покојник на староградска македонска архитектура.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

“Сакаме парк за кучиња“

Иако се избори, и иако политичките субјекти бараат од граѓаните да им испраќаат барања за …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *