Почетна / Инфо / За многу години Курбан Бајрам

За многу години Курбан Бајрам

Верниците од исламска вероисповед денеска го слават празникот Курбан бајрам.На првиот ден од празникот се изведува молитвата за Бајрам – Бајрам намаз, со која верниците бараат милост од Алах. Карактеристично за овој празник е принесувањето жртва – курбан која има симболика на приближување кон Бога. Како курбан најчесто се принесуваат овни или телиња.Обичајот го изведуваат сите кои имаат можност за тоа. Оние кои принеле жртва, потоа од месото раздаваат на сиромашните, соседите и роднините.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Место едно лажиче, богослужби да има по болниците

И смртта која нашиот Бог Исус Христос ја победи, не е доволна причина Македонската православна …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *