Почетна / Бизнис / За повисоки плати, ја качија цената на струјата

За повисоки плати, ја качија цената на струјата

АД МЕПСО 2020 година ја заврши со загуба од 5,8 милиони евра, но тоа не било пречка за платите просечно да се зголемат за 17 отсто. 2020 завршила со 657 вработени во акционерското друштво во државна сопственост, а просечната месечна бруто плата била 60.650 денари. Во 2019 просекот на плата бил 57.500 денари. Од компанијата велат дека зголемувањето се должи на „флуктуацијата на вработените, зголемениот број на вработени, порастот на повисоката квалификациска структура на вработените и порастот на платите за 5 проценти според Законот за исплата на плати“. За регрес за годишен одмор биле исплатени 20 милиони денари.

 

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Во НУЦК “Ацо Шопов“, детерминирани сите програми

Поради тетовската трагедија и деновите на жалост, во Националната установа “Центар за култура“ се откажани …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *