Почетна / Бизнис / Иглата и конецот повеќе не го спасуваат македонскиот Манчестер

Иглата и конецот повеќе не го спасуваат македонскиот Манчестер

Македонскиот манчестер мора да се менува, ако сака да преживее.Повеќе децении Штип живеел и живее од игла и конец.Работниците преживуваа, додека сопствениците и нивните семејства дебело се богатеа.

За жал се помалку работа има за текстилните фабрики, а тоа значи дека мора да се бара друго решение за Штип и неговите жители да продолжат да живеат од сопствената работа.

Штип како град, нема стратегија за  некаков исчекор.Затоа во Стопанска комора на Македонија, се почесто се зборува дека е потребно етапно понекогаш и брзо напуштање на текстилството и стопанско рекофигурирање, односно престројување.Некои примери и сега ги има во Штип  за стремежи кон електронската , или автомобилската индустрија, и во тој правец се и сугестиите на стручњаците на Стопанска комора на Македонија за Штип.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Во НУЦК “Ацо Шопов“, детерминирани сите програми

Поради тетовската трагедија и деновите на жалост, во Националната установа “Центар за култура“ се откажани …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *