Почетна / Избор на Уредникот / Илчо, Игно и “Коле-транс“ испрале со песок 422.000 евра

Илчо, Игно и “Коле-транс“ испрале со песок 422.000 евра

Управата за финансиска полиција до Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција доставила кривични пријави против поранешниот градоначалник на Штип, Илчо Захариев, директорот на ЈП „Стипион 2011“ И.И и Р.Г во својство на управител на правниот субјект „Коле транс“. „Пријавениот И.З во својство на градоначалник на Општина Штип во текот на 2016 година ја злоупотребил својата службена должност и овластување, на начин што спротивно на Законот за јавни набавки и спротивно на Решението издадено од Министерство за животна средина и просторно планирање, без да објави повик за јавна набавка за чистење на речното корито на реката Брегалница, на предлог на Советот на Општината, иако знаел дека ЈП „Стипион“ 2011 нема капацитети за вадење на песок, чакал и камен од коритата и бреговите на површинските водни тела, донел одлука за сметка на општината како корисник на дозволата, јавното претпријатие да изврши регулација и уредување на речното корито кај Софилари, а неискористениот речен материјал јавното претпријатие да го искористи за редовно и зимско одржување на локалните патишта и улици“, се вели во соопштението. Понатаму се додава дека „пријавениот И.И во својство на директор на ЈП „Стипион 2011“ ја злоупотребиул својата положба и овластување на начин што, знаејќи дека јавното претпријатие не е надлежно за ваков вид на услуги, ниту пак има капацитет со механизација да ја изврши услугата и наместо да распише јавна набавка, со непосредна спогодба ги исклучил другите економски оператори и склучил Меморандум за соработка, со кој на пријавениот Р.Г во својство на управител и сопственик на правниот субјект „Коле транс“ му овозможил бесправно да искористи 42.814,57 метри кубни метри на песок од речното корито на реката Брегалница по пазарна цена од 600 денари во вкупна вредност од 25.941.348 денари (421.819 евра), за кој што износ го оштетиле буџетот. Пријавениот Р.Г во својство на управител на „Коле транс“, со намера да го прикрие потеклото на противправните парични средства прибавени со казниво дело, истите ги инвестирал во купување на удел во правниот субјект Друштво за хотелиерство, туризам и угостителство „Пела груп“, со што сторил казниво дело Перење на пари и други приноси од казниво дело“

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

“Сакаме парк за кучиња“

Иако се избори, и иако политичките субјекти бараат од граѓаните да им испраќаат барања за …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *