Радио Штип
Балкан

Им жигосал усташки симболи.

Во едно средно економско училиште во хрватскиот град Задар, еден ученик со вжештен предмет во облик на буквата “У“ жигосал соученичка и соученик. На соученичката и рекол дека ова го направил бидејќи му било досадно и оти вака се шалел, пренесува хрватскиот портал „Индекс“.

„Прво не смеев да и кажам на професорката што се случи, бидејќи една девојка од класот ми се закани дека ќе ме повреди и обеси доколку му кажам на некого. Кога дојдовме на часот по физичко, таму бев во облека со кратки ракави и професорката забележа дека имама изгореници на раката па ме праша што се случило. Тогаш и реков што се случи и сите заедно не испрати кај педагогот, кој ми ја намачка раката и ја повика класната“-  изјавила уплашената ученичка која била кај лекарката.

И било речено дека овој траг од жигосувањето ќе и остане засекогаш на кожата.

Со тинејџерката во училиштето дошол и нејзиниот татко Адем Шала, истакнат член на албанската заедница во Задар. Тој за сето ова ги известил медиумите.

Таткото на девојката раскажал за тоа што се случило.

„Полицијата е запознаена со случајот со оглед на тоа што училиштето ништо не презема. Тоа момче и претходно беше проблематично. Еднаш ја претепа мојата друга ќерка, која целата крвава дојде дома. Страшно е сето ова што се случува во училиштето, а никој ништо не презема. Ова е напад врз моите деца бидејќи се припадници на албанското малцинство. Затоа и ја втиснал буквата У и и рекол дека сега може да се фали дека е ’усташка’“ – изјавил таткото.

Слични Новости

Сета српска естрада на комеморација на Шабан Шаулиќ

trajce jovanov

Се кае што го стрелал Чаушеску

trajce jovanov

30 дена притвор на монахот Неофит.

trajce jovanov

Leave a Comment