Радио Штип
Бизнис

Леб од занает вадат 7.000 лица

Комората на занаетчии во Македонија има над 7.000 пријавени занаетчии кои работат во 300 регистрирани дејности. На листата на изумирање се најдоа ковачите, лимарите, шапкарите и часовничарите – овие занаети се помалку се регистрираат како дејност и нивната бројка во изминатите неколку години континуирано се намалува.Сепак и за дел од традиционалните занаети како да има светла иднина – бројот на чевлари е во пораст иако тие само поправаат, но не изработуваат обувки; а кај некои покрај модернизацијата на начинот на работа се менуваат и имињата на дејностите – кројачите стануваат дизајнери, берберите стануваат стилисти.

Слични Новости

Зголемено производство на гас и нафта

trajce jovanov

Чудо:Македонија ќе продавала струја на Италија

trajce jovanov

Германска инвестиција во Бунарџик

trajce jovanov

Leave a Comment