Почетна / Бизнис / Македонија-земја на стари и сиромашни

Македонија-земја на стари и сиромашни

Според последните податоци на Државниот завод за статистика, бројот на живородените деца во третото тримесечје од 2020 година, во споредба со истиот период од претходната година, е намален за 5.2 отсто и изнесува 5.141 живородени деца. Статистиката покажува пак дека во источниот и североисточниот дел на државата, работниците земаат најниски плати. Со две минимални и една просечна плата во Македонија не може да се задоволат основните потреби на едно четиричлено семејство, за што се потребни скоро 34.000 денари. Македонија е една од најсиромашните земји во Европа. Според Светска банка, четвртина од луѓето кои се родиле во Македонија, живеат надвор. Во регионот, медиумите претходно БиХ ја окарактеризираа како земја на стари и сиромашни граѓани.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

“Сакаме парк за кучиња“

Иако се избори, и иако политичките субјекти бараат од граѓаните да им испраќаат барања за …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *