Почетна / Избор на Уредникот / Македонка четврта иселеничка генерација во Австралија собра пари за реновирање училиште во Битола.

Македонка четврта иселеничка генерација во Австралија собра пари за реновирање училиште во Битола.

Делата зборуваат погласно од зборовите, дефинитивно е точно во случајот на Медисон Ристевски, 16-годишна студентка од Волонгонг и четврта генерација македонско-австралиска.

Како дел од студиите на Факултетот за граматики на Илавара, на Медисон Ристевски имаше задача да заврши проект за заедница за да го направи светот подобро место.

Наместо да плати услуги за подобрување на светот, Медисон собра илјадници долари  да  реновира едно училиште со седиште во Северна Македонија, откако повеќе пати ја посетуваше земјата.

При една од посетите на Северна Македонија, таа помина еден ден во Медицинското јавно училиште во Битола. Медисон очекуваше дека тоа е возбудливо искуство од прва рака од животот на ученикот во клучна образовна институција, но беше изненадена кога ги најде објектите на училиштето во состојба на распаѓање

„Ѕидовите и таваните на објектот беа покриени со мувла.Тоалетите беа скршени, санитариите не функционираат , и непријатен мирис се ширеше низ објектот“,се сеќава таа за ситуацијата што се покажа како непријатно откритие за оваа австралиска тинејџерка.

Медисон реши да иницира проект за прибирање финансиски средства и да помогне во реновирање на необичните тоалети во училиштето. Првично, таа тргна да собере 32.000 американски долари, што е доволно за да ги обнови сите тоалети на училиштето.

Користејќи ја онлајн платформата за собирање пари, таа го постави својот проект и ја упати својата жалба до луѓето ширум светот.

За само четири месеци, таа ги мотивираше луѓето од Австралија, Нов Зеланд, Кина, Филипини, Малта, Канада и САД да донираат .Собрани се 37,710 $, што е далеку над нејзината првична цел.

 

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Во НУЦК “Ацо Шопов“, детерминирани сите програми

Поради тетовската трагедија и деновите на жалост, во Националната установа “Центар за култура“ се откажани …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *