Почетна / Бизнис / Македонската плата е како сарма.

Македонската плата е како сарма.

Просечната плата пораснала за 8.1% за една година, трошоците на живот за само 0.9%. Сепак и натаму остануваат големи разлики – богатите стануваат побогати, а сиромашните остануваат сиромашни.

Раст на просечната плата од 8.1% за една година

Просечната плата во декември лани достигнала 25.784 денари. За една година се зголемила за 8.1%.

Растот пред се се должи на зголемените примања во секторите: информации и комуникации (28 %), уметност забава и рекреација (24.3%) и рударство и вадење на камен (20.9%).

И натаму највисоки плати имаат програмерите, правниците осигурителите и сметководителите, како и вработените во воздухопловството. Најниски се кај рибарите, како и работниците во кожарската и текстилната индустрија.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Ќе се откупат 90милиони килограми грозје

Винариите ќе откупат околу 90 милиони килограми грозје, соопшти денеска претседателот на регионалното здружение „Лозароовоштари” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *