Радио Штип
Избор на Уредникот Македонија

Нема колење на свињи и кокошки во двор

Свињите кои се колат на фарма мора да се заколат во мобилна кланица, а не во двор. Суровото млеко од штала ќе може да се продава само ако е во млекомат. Ќе се регулира и продажбата на дивеч, но истиот мора да се обработи од страна на одобрен оператор со храна. Регулиран е и начинот на продажба на месо и риба од фарма, мед и јајца.

Поддршка и развој на малите производители на храна од животинско потекло без да се доведува во прашање безбедноста на храната е целта на новиот предлог Правилник за барањата и условите и хигиена за производство и ставање во промет на храна од животинско потекло наменета за директно снабдување, локализирана активност и за примена на традиционалните методи на производство, преработка и дистрибуција на храна со традиционални карактеристики кој го носи Агенцијата за храна. При носењето се води сметка за зачувување на традиционалните карактеристики на храната, преку флексибилна примена на законските и подзаконските акти кои се однесуваат на безбедноста на истата.

Слични Новости

(С)МРТ троши пари за Евровизија, труејќи не‘ со безвезна програма

trajce jovanov

Споменик на Горан Стефановски во Дебар Маало.

admin

НАЧАЛНИКОТ НА СВР ШТИП УЧЕСТВУВАЛ ВО КРИУМЧАРЕЊЕ МИГРАНТИ

trajce jovanov

Leave a Comment