Почетна / Избор на Уредникот / Нова драма во штипскиот театар

Нова драма во штипскиот театар

Националната установа Центар за култура првостепено загуби процес од работни односи со актер вработен во штипскиот театар.Актерот согласно законоt сакал да му се продолжи работниот однос пред да замине во пензија.Законот налага секоја година година да се потпишува нова изјава.Актерот во меѓувреме шест месеци бил надвор од државата, и не успеал да даде изјава, по што место отказ добил решение за пензија.Актерот во својата драма и со главната улога ја дал институцијата на суд.Судиите пресудиле во корист на актерот пензионер, дека мора неговата состојба да се врати назат на даските кои овој актер не ги помисирал повеќе од 3 децении.Театарот сега со свеќа гледа да ја најде правдата.Институцијата најави жалба.Вакви епизоди како сведоштво на неработењето во оваа институција, треба да го принудат министерството за култура, под итно да ги трансформира вработените, да склучуваат договори за работа.Народот и онака плаќа преобена администрација , а ваму сите гледаат да брцат што е можно повеќе во џебот на граѓанинот, без при тоа да му речат фала на граѓанинот.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

“Сакаме парк за кучиња“

Иако се избори, и иако политичките субјекти бараат од граѓаните да им испраќаат барања за …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *