Почетна / Свет / Русите сакаат да бидат Сталин

Русите сакаат да бидат Сталин

Околу 70 проценти од Русите имаат позитивен став за  улогата на Јосиф Сталин за управувањето на земјата – ова е највисоко одобрување, откако се спроведуваат такви истражувања, соопшти организацијата “Левада центар” .

Назначено е дека 18% од испитаниците го ценат позитивното управување со Сталин, а 52% – прилично позитивно.

Негативните ставови се 19%, со негативен стапка од 14% и негативни 5%. 11 проценти сметаат дека е тешко да се одговори.

На прашање на “Левада центар” за личното однос кон Сталин 51% даваат позитивни критики: 41% декларираат почит кон него, 4% му се восхитуваат, а 6% се однесуваат со симпатија.

6% од испитаниците одговориле  негативно  , 5% од нив се плашат од страв, 3% од гадење и омраза. 26% велат дека се индиферентни, 1% не знаат кој е тој, а 7% е тешко да одговорат.

На прашањето дали   жртвите на сталинското управување може да бидат оправдани со “големи цели”, 46% даваат потврден одговор, како 13% целосно го оправдуваат тероризмот, е 33% – “во одреден степен”.

45% велат дека човечките жртви не можат да се оправдаат.

9% сметаат дека е тешко да се одговори.

Анкетата е репрезентативна, спроведена помеѓу 21 и 27 март меѓу 1.638 возрасни Руси од 50 региони во земјата.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Штитат ли “Фајзер“ и “Астра зенека“.

Заштитата против ковид-19 обезбедена од две дози на вакцините Pfizer / BioNTech и AstraZeneca почнува …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *