Почетна / Свет / Руски град на мртвите

Руски град на мртвите

Даргавс во Северна Осетинија-Аланија се нарекува руски „град на мртвите“ бидејќи има стотина необични гробници во кои се погребани луѓе.

Во прашање е село кое на прв поглед изгледа многу идилично.

Доминираат камени куќички кои се изградени помеѓу 14 и 16 век.

Сепак, идиличните куќи всушност се гробници во кои се погребани некогашни жители. Некои куќи имаат само еден кат, а другите и по четири.

За ова место се раскажани многу легенди.

Некогаш се верувало дека никој нема да излезе жив од тоа место па околните жители го избегнувале во широкото пристаниште. Земјоделците претпоставуваат дека за таа приказна е виновна чумата која го погодила ова место во 18 век.

Локалното население ги протерало болните мештани во камените куќички на брдото од кои не смееле да излезат се до нивната смрт. Токму затоа денес Даргвас го нарекуваат “град на мртвите“.

Во гробниците денес може да се најдат стари парички. Семејствата ги фрлале од ридот во бунарот со надеж дека со нив ќе ги погодат камените плочи бидејќи тоа би значело дека душата на починатиот завршила во рајот.

Даргавс денес никој не сака да го посети.

За тоа не се виновни празноверијата и локаните приказни туку фактот дека селото се наоѓа на многу изолирано место. Од Владикавказ се потребни саат време воење по неасфалтиран пат што ги одбива и најстрашните авнтуристи.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Сопственик на златарница ги уби ограбувачите.

Двајца разбојници се убиени во обид за ограбување на златарница во селото Гринзане Кавур во …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *