Радио Штип
Црна хроника

Сајбер насилството врз жените ќе биде кривично дело

Насилството врз жените и девојките ќе се третира како кривично дело и тоа без разлика дали е физичко, психичко, на работното место, јавен простор или најновото, сајбер насилство. Ова се некои од законските измени, што Македонија треба да ги направи – изјави Бети Пеева од НВО „Ехо“ од Штип.

Пеева е вклучена и во пилот проектот кој се спроведува во Штип и во Струмица, вели дека насилниците на овој начин ќе одговараат согласно Кривичниот законик, а за тоа колкава ќе биде затворската казна, треба да каже експертската јавност. Хрватска и Србија се држави каде што ова е веќе направено, а Македонија и Косово во моментов го работат.

– Она што дефинитивно инсистира Истанбулската конвенција е всушност дека треба да се има многу широк, мултусекторски интегративен пристап во спречување и заштитата на жените и девојките од насилство. Меѓутоа и ова да се третира како кривично дело. Секое насилство врз жени и девојки да се третира по службена должност, односно како кривично дело – вели Пеева.

Во новите законски измени ангажирани се експерти, невладини организации и од  министерствата, а придонес има и телото на ООН за родова рамноправност и жени, што и претходните години дало силна поддршка за овој процес да се истурка.

Слични Новости

Братска тепaчка

trajce jovanov

Возачите од “Исток“, возат како да се на трка

trajce jovanov

Косовар сакал да шверцува лекови

trajce jovanov

Leave a Comment