Почетна / Бизнис / Словенија ги собира најдобрите од екс ЈУ.

Словенија ги собира најдобрите од екс ЈУ.

Словенија се соочува со недостиг од работници, но дури и кадрите од поранешна Југославија не се доволни за да ги задоволат потребите.

Дефицитот е најизразен кај угостителството (69%), градежништвото (62%), социјалната и здравствената заштита (62%) и преработувачката индустрија (56%), покажуваат податоците од Бирото за вработување.

Како што пренесува агенцијата СТА, скоро 50 отсто од работодавците имале недостиг на персонал во текот на изминатите шест месеци, а големите компании во тоа учествуваат со 70 отсто, објави СТА.

Сега ситуацијата е полоша отколку пред кризата во 2008 година.

Според Бирото за вработување, бројот на работни дозволи е зголемен од 14.811 лиценци во 2015 година на 18.049 минатата година. Овие бројки не вклучуваат индивидуални дозволи за престој, од кои 1.180 биле издадени во 2015 година, а значително повеќе во 2018 година – 20.889.

Во првите четири месеци годинава, 9.693 странци добиле дозволи за престој во Словенија. Сепак, добивањето на овие дозволи не значи автоматски и добивање работна дозвола во соодветната административна единица. Словенија лани издаде 16.596 работни дозволи за граѓаните на Босна и Херцеговина, 1.281 државјани на Хрватска и 140 државјани на Србија, објави СТА.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Ќе се откупат 90милиони килограми грозје

Винариите ќе откупат околу 90 милиони килограми грозје, соопшти денеска претседателот на регионалното здружение „Лозароовоштари” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *