Почетна / Избор на Уредникот / Старопечатени книги и уникатни ракописи, презентираше штипската библиотека во Париз.

Старопечатени книги и уникатни ракописи, презентираше штипската библиотека во Париз.

Во Париз преставници на Националната установа Народна билиотека “Гоце Делчев“ и професрои од филолошкиот факулет при УГД одржаа презентација под наслов „Литературата и уметноста – база за кохезија на раритетите, старините и современите дела” пред студентите на Катедрата за македонски јазик при Националниот институт за ориентални јазици и цивилизации (ИНАЛКО) во Париз.

На студентите им беа претставени ретки збирки старопечатени книги и единствени ракописи што се чуваат во Библиотеката во Штип. Беа опфатени и теми од народното културно творештво од Штип и штипско. По тој повод Амбасадорката Чаушевска Димов оствари средба со Зоран Костовски, директор на НУ-УБ „Гоце Делчев“ од Штип, д-р Милена Ристова – Михајловска, доцент на Филолошкиот факултет при УГД Штип, Соња Манева и Сашко Неделков, библиотекари.

 

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Во НУЦК “Ацо Шопов“, детерминирани сите програми

Поради тетовската трагедија и деновите на жалост, во Националната установа “Центар за култура“ се откажани …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *