Почетна / Избор на Уредникот / Тоска во Италија на Мексико му ги пренесе македонските 7 осмини.

Тоска во Италија на Мексико му ги пренесе македонските 7 осмини.

Ансамблот Тоска беше македонски амбасадор во Италија, учествувајќи на два интерконтинентални фолклорни  фестивали.

Низ меѓусебните дружења благодарејќи на раководителот на оркестарот “Тоска“ Пане Мусев, Мексиканците македонските 7/8 ги научија .Потоа  секојдневно со раз, два три,раз-два, раз-два, раз ,два, три…Се поздравуваа.

Согласно програмата секој ансамбл требаше да подготви национално јадење, и истото да го вкусат најмалку 100 лица.“Тоска“ приготвија  грав на македонски начин, со чадени колбаси и салата печени пиперки маринирани во оцет лук и киселина.Само што заврши правењето на јадењето, истото го снема за пет минути.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Во НУЦК “Ацо Шопов“, детерминирани сите програми

Поради тетовската трагедија и деновите на жалост, во Националната установа “Центар за култура“ се откажани …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *