Радио Штип
Свет

Украинската црква се оддели

Со устоличувањето на новиот архиепископ на Украинската православна црква , 40-годишниот владика Епофаниј за поглавар , одвојувањеро од Руската православна црква се официјализира.Устоличувањето на бискупот на Киевската патријаршија , митрополитит Епифаниј во поглавар на Украинската црква се одржа во катедралата Света Софија во Киев .На чинот присуствуваше претседателот Петро Порошенко . Тој во говорот , што го пренесуваше државната телевизија рече дека свеченоста претставува завршеток на еден процес на одвојување од Руската црква.

Слични Новости

4.500 бирократи без работа во Шведска

trajce jovanov

Австрија протерува Европејци

trajce jovanov

60 % од Французите се на страната на “елеците“

trajce jovanov

Leave a Comment