Радио Штип
Избор на Уредникот Македонија

Целосна реорганизација за подобра понуда на култура и уметност

Со оглед на тоа што Штип од министерството за култура божем програми од национален интерес ќе добие пари за грицкање сончоглед, општината треба да размисли за ново финасиско ,организациско и програмско рекоструирање на потребите на жителите на овој Универзитетски град за настани од областа на културата и уметноста.

Лани општина штип потрошила 120.000 евра за настани од културата, уметноста и забавата, во овие трошоци не влегува и буџетот за настани од културата што ги има Универзитетот “Гоце Делчев“.За споредба општината за спортт издвојува над 400.000 евра.Ефектите општо познати никакви.

Нужна е прераспределба на народните пари и во општината во интерес на културата и уметноста.Градот како што знаеме да го нарекуваме на првата опера, на макфест, на Шопов, на Ренџов, на Биков, на Самоников и други заслужува посериозен исчекор во културата и уметноста.

 

Слични Новости

Исар сака мирно ,со вода полно лето.

trajce jovanov

Виенски бал-македонска кал

trajce jovanov

Клиничката болница во Штип, прими на работа лихвар, се отвара одделение за лихва

trajce jovanov

Leave a Comment