Почетна / Избор на Уредникот / Штипјани на “Четр`се“ го запоседнаа бастионот Исар

Штипјани на “Четр`се“ го запоседнаа бастионот Исар

22-ри март , неофицијален ден на градот Штип. Долговековна традиција во одбележувањето на верскиот празник “.Св 40 севастополски маченици3, по штипски “„Четрсе“.

Но, не е само тоа отсекогаш штипјани се качувале на ридот Исар, и оттаму од највиското за панорама место го гледале Штип, мечтаеле, собирале по 40 каменчиња, 39 кон Брегалница за да тече со убавина животот и последното 40-тото да се сонува за љубовната мечта.

И денеска е така илјадници штипјани, но ги имаше и од сеседството Бугарија, Грција дојдоа да видат што тоа чудо се случува во Штип.

Овој обичај инаку благодарение на Зоранчо Малинов, Д-р на етнолошки науки, штипјанец по потекло, ја вршеше креспонденцијата на УНЕСКО, за потоа оваа институција да го вметен “’-се во регистерот на нематеријалните културни добра.Денеска за младите  поинтересни се  социјалните мрежи, отколку фантазијата и богатството на духот.И, денеска дом на млади организира богата содржина , задржувајќи ја нивната традиција за одбележување на “40-се“.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

“Сакаме парк за кучиња“

Иако се избори, и иако политичките субјекти бараат од граѓаните да им испраќаат барања за …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *