Почетна / Избор на Уредникот / Штрајк ли е, што ли е?

Штрајк ли е, што ли е?

Кога неодлучноста царува имате штрајк како оној на наставниците во основното и средното образование.

Ниту штрајкуваат, ниту работат.Божем родителите не сакале децата да ги пуштат на училиште.Кога тоа Советите на родителите донеле такви одлуки.

Ги сваќаме наставниците  кои сакаат повисоки плати, но неможеме да ги разбереме.Советот на општината на сите училишта освен на Димитар Влахов им ги прифати барањата за формирање на паралелеки со помал број на ученици.

А бројките на ученици по паралелки од 3 во рурални до максимум 15 во училиштата во Штип.Да се постапуваше по словото на Законот голем број на наставници особено во предметната настава требаше да останат без работа.

Компромисот е направен, и оп штрајк, ама не е штрајк, е што е работна акција.Можело во некои училишта наставниците тој ден додека чекаа да дојде времето за одење дома , барам да ја искосат тревата со кое е обраснато училиштето.

Еве зошто требало да има работно-еколошка акција

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Во НУЦК “Ацо Шопов“, детерминирани сите програми

Поради тетовската трагедија и деновите на жалост, во Националната установа “Центар за култура“ се откажани …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *