Радио Штип
Бизнис

Јавни претпријатија и Општини најголеми должници

Седум државни и општински фирми се меѓу 50-те најголеми должници на државата, која само од нив побарува вкупно 13,5 милиони евра. На листата на Управата за јавни приходи, заклучно со 31 јануари, Македонија пат е најголем должник меѓу државните и општински фирми, а должи 5,1 милиони евра.

Меѓу милионските должници се и комуналните претпријатија од Гостивар и Тетово, како и МРТ, чиј долг е главно по основ на данок на добивка. Следуваат ЈП за стопанисување со објекти за спорт, чиј долг изнесува 800.000 евра, а Општина Карпош должи 680.000 евра.

Меѓу поголемите должници е и МЖ Инфраструктура, чиј долг е по однов на ДДВ и изнесува околу 580.000 евра. Оттаму велат дека причина за долгот се ненаплатените фактурите што ги издале кон МЖ Транспорт во износ од 2,3 милиони евра.

Слични Новости

“Тесла“ ја изделкаа со финансиска банкрот тесла.

trajce jovanov

Граѓаните сакаат пониски цени во мобилната

trajce jovanov

Македонската плата е како сарма.

trajce jovanov

Leave a Comment