Почетна / Занимливости / 1.7 милијарди луѓе, едвај имаат вода за пиење.

1.7 милијарди луѓе, едвај имаат вода за пиење.

Оваа година 17 земји се соочуваат со екстремно високи нивоа на таканаречен воден стрес (кога водените ресурси на некој регион или земја се недоволни за задоволување на потребите), покажуваат податоците од Институтот за светски ресурс. во основа, значи дека речиси една четвртина од светското население – околу 1,7 милијарда луѓе – моментално живеат во области каде што секоја година земјоделството, индустриите и градовите искористуваат 80 отсто од нивните достапни резерви на вода. Меѓу земјите каде што има висок воден стрес се најдоа и Белгија (на 23. место), Грција (на 26. место), Турција (32. место) и Албанија (33. место).

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Во НУЦК “Ацо Шопов“, детерминирани сите програми

Поради тетовската трагедија и деновите на жалост, во Националната установа “Центар за култура“ се откажани …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *