Почетна / Спорт / 50 карате спорт во Штип.

50 карате спорт во Штип.

Пред 50 години, 1971 година во Штип е формиран Карате клубот “Партизан“.Основоположник на карате спортот во Штип е Миланчо Черкезов.Тој, со екипатана КК Партизан 1993 година го освои 5 место во КЕШ во Будимпешта. Во овие педесет години многу каратисти беа носители на медали од ЕП, меѓународни првенства. Покрај ПАРТИЗАН, подоцна во Штип се формирааи повеќе други клубови, Македонка, Астибо, КК Штип. .. Во овие педесет години многу каратисти беа носители на медали од ЕП, меѓународни првенства. Каратистите на КК Штип постигнаа големи резултати за респект. Браќата Сашко и Жарко Арсовски се носители на медали од СП, а Сашко е селектор и на македонската карате репрезентација. Емил Павлов е штипска и македонска гордост, освои две златни медали од ЕП во 2014 и 2018, или вкупно 9 одличја од ЕП, Премиер лигите (две златни медали Москва 2019 и Салцзбург 2020).

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Злато и бронза на “Гладијаторот“ Никола Нацев

Во Србија се одржа меѓународниот турнир Трофеј Белград. Учествуваа репрезентации од екс југословенските простори. Континуитетот …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *