Почетна / Бизнис / Аргати за поле има, но не сакаат да работат за семки.

Аргати за поле има, но не сакаат да работат за семки.

На нивите во овој крај,  кој важи за земјоделски, има сѐ помалку аргати, затоа што и површините се намалуваат, но и сопствениците на поголеми насади ангажираат арагати само кога мораат. „Сезонци не доаѓаат од градот, туку од едно село одат во друго село. Тоа се постари луѓе кои немаат свои насади, и за да не седат дома, одат да поработат некој ден. Во шпицот, можат да земат дневница од 2.000 денари, и тогаш помагаат при берба, прскање, заштита на растенијата од плевели, едноставно сѐ што треба, а вообичаено дневницата е 1.000 денари“,

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Печалбарите не праќаа пари.

Ако печалбарите секоја година праќале по над една милијарда евра пари со кои ќе им …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *