Почетна / Бизнис / Минималци

Минималци

Износот на законски пропишана минимална плата во европските земји значително се разликува. Минималецот во Швајцарија е 2.709 евра и е речиси 12 пати поголем од оној во Бугарија, членки на ЕУ, со 222 евра, објави Евростат.

Во Швајцарија нема минимална плочка во сите кантони, а ова е просеч од минималната плата која е пропишана единствено во Јура и Нојшател.

Најниските минималци се во источно-европските земји – во Молдавијаизнесува 105 евра, Белорусија 115 евра, Украина 118 евра и Русија 124 евра.

Во земјите на регионот најнизок минимален приход има во Црна Гора – 193 евра. Сличен е и во Македонија – 195 евра. Минималецот во Србија изнесува 231 евра

Во Босна и Херцеговина, според официјалната статистика, минималната плата изнесува 208 евра; со тоа што нешто повеќе е во ентитетот Република Српска – околу 230 евра.

Во Хрватска е 405 евра, во Словенија 667 евра

Иако во Босна и Херцеговина, Србија и Македонија минимална плата е поголема отколку во Црна Гора, официјалните просечни плати во овие земји се пониски.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

За повисоки плати, ја качија цената на струјата

АД МЕПСО 2020 година ја заврши со загуба од 5,8 милиони евра, но тоа не …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *