Почетна / Балкан / “Перутине Птуј“ или “Неопланта“ а и другите не` трујат со салами, виршли , колбаси…

“Перутине Птуј“ или “Неопланта“ а и другите не` трујат со салами, виршли , колбаси…

Подметнуваат месо кое во Европа се пали.Од саламите “Перутине Птуј“ можете да добиете рак, но производите на оваа компанија се уште поопасни, пишува српски “Ало“.Оваа компанија е еден од најголемите увозници на машински сепарирно месо (МСМ).Компанијата “Неопланта“ само минатата година увезе најмногу пилешко МСМ месо, и тоа количина од 3,5 милиони килограми, и тоа буквално кажано отпад.Поинаку кажано, тоа што во Европската унија се пали “Неопланта“ , увезува и го става во виршли, салами, колбаси и паштети.„Ало“ од царинската управа на Србија добиле информација дека Неопланта лани увезла точно 3.498.121 килограм пилешно МСМ, со што избила на првото место во Србија од производителите на месни производи, а кои увезуваат месен отпадок.Имано салмите, олбасите виршлите и паштетите, од тие српски производители , содржат  голема количина на мелени кости, преполни тешки метали, антибиотици, и хормони бидејќи се направени од МСМ.На производителите во Србија, увозот на такво месо , десеткратно им се исплаќа, го набавуваат речиси за џабе, наместо да купат квалитетно месо.Но, тоа што е трагично, што овој отпад во државите од ЕУ не се стави ниту во  храната за кучиња и мачки.Горан Паповиќ, претседател на Националната организација на потрошувчи на Србија, вели дека одамна е познато дека во праизерите, виршлите, колбасите и паштетите во Срвија, се става се` освен месо.МСМ содржи, мелени кожи, тртошници, шии, р`скавец, па и коски.МСМ во земјите од ЕУ се пали, или пак се извезува во држави како Србија.Производителите не води грижа за здравјето, важни се само парите.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Во НУЦК “Ацо Шопов“, детерминирани сите програми

Поради тетовската трагедија и деновите на жалост, во Националната установа “Центар за култура“ се откажани …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *