Почетна / Избор на Уредникот / Првиот македонски генерал – Михајло Апостолски.

Првиот македонски генерал – Михајло Апостолски.

Денеска во паркот на народните херои во Штип се одбележа годишнината од смртта на Народниот херој, Михаило Апостолски, Учесник е во НОВ од 1941 година. Член е на Покраинскиот штаб, а во 1942 година е командант на Главниот штаб на НОВ и ПОМ. Пензиониран е како генерал полковник. Олдикуван е со Орден на трудот со златен венец и прогласен за Народен херој . Извршувал значајни општествено полтиички функции. Од 18 август 1967 гоина е член на МАНУ, а од декември 1975 година е претседател на МАНУ.Пригоден говор, букети цвеќе и толку за еден од столбовите на македонската држава, првиот македонски генерал Михајло Апостолски.Штип досега пред едно дваесет години одржа академија за ликот и делото на Апостолски, на која говореа бројни историски познавачи.Беше промовирана композицијата “Генерале“ од Мирче Кикириткоv, чиј издавач беше Радио Штип.

 

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Во НУЦК “Ацо Шопов“, детерминирани сите програми

Поради тетовската трагедија и деновите на жалост, во Националната установа “Центар за култура“ се откажани …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *