Почетна / Балкан / Се кае што го стрелал Чаушеску

Се кае што го стрелал Чаушеску

Николае Чаушевски беше претседател на Романија од 1965 до 1989 година. Тој беше диктатор кој го угнетуваше својот народ, кој на крајот му се спротивстави. На крајот, на 25 декември, тој беше убиен заедно со неговата сопруга Елена.

Јонел Бојер беше еден од тројцата кои го убија Чаушеску и неговата сопруга, на Божиќ во 1989 година.Тој реши да го раскаже своето искуство.

По пресудата, тие биле извадени од зградата, додека Чаушеску ја  пеел „Интернационалата“, додека неговата  жена врескаше Е…те се .

Ги поставил пред ѕидот и почнал да пука со својотс калашников. Сè се случило со брзината на светлината, а воениот новинар успеал да го сними само последниот куршум.

“Денес сум нервозен кога зборувам за тоа. Јас убив два живота. Во војна тоа е прифатливо, но многу потешко кога ќе убиеш невооружени лица. Тоа никој не би го сакал, иако мене тоа ми беше работа -раскажува Бојер.

Бојер верува дека токму неговите куршуми го убиле Чаушеску и оти тоа уште повеќе го прогонува.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

“Отпатува“ – Милан Лане Гутовиќ, алијас Шојиќ.

По краткотрајно боледување , овој свет го напушти и отпатува со својата “бела лаѓа“ познатиот …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *