Почетна / Занимливости / Сиромашна култура -богати актери

Сиромашна култура -богати актери

Актерите во Националната установа Центар за култура “Ацо Шопов“, ги очекуваат платите пресметани со новиот колективен договор.Платите ќе им бидат повисоки, за некои и екстремно повисоки.Не ќе се случи, туку се случува лица кои со години децении се немаат појавено не само на сцена туку и на работа да земаат 50.000 денари плата.Ваквите еномрно високи плати се навреда за сите работници  на пример во текстилната индустрија.Текстилците во овој период па и пред тоа мораа да се возат во автобуси како сардини, додека глумците на работа не одат.Конфекциските работници мора да работата напорно, со сето достоинство да трпат и омаловажувања и навреди и скратувања на плати, додека глумци седат дома не доаѓаат на работа, и воопшто не се секираат што не одат на работа.Текстилците фатија Ковид 19, актерите во глувчешка дупка.И згора на се текстилците мора од својата скромна плата да одвојат пари за да можат актери да земаат по 50.000 денари плата.Тешка навреда за сиромашните.Што во едни вакви околности.Има две решенија, едното е да се примени модерниот модел сите откази па на аудиција, кој е добар ќе игра, кој не нека бара нова професија, другата опцијата е укинување на вакви институции, кои чинат огромни пари, а ефектот од тие дадени пари е никаков

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Во НУЦК “Ацо Шопов“, детерминирани сите програми

Поради тетовската трагедија и деновите на жалост, во Националната установа “Центар за култура“ се откажани …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *