Почетна / Бизнис / “Тесла“ ја изделкаа со финансиска банкрот тесла.

“Тесла“ ја изделкаа со финансиска банкрот тесла.

Американскиот производител на електрични возила „Tesla“ повторно е во тешка финансиска ситуација, што доведе голем број финансиски аналитичари да претпостават дека банкротот е многу близу. Одреден е и датум кога ќе се случи тоа – 1-ви март оваа година.

Тогаш компанијата на Илон Маск мора да плати 960 милиони долари на заем за отплата. Во моментов, сепак, „Tesla“ има готовински резерви за само половина од оваа сума. Се разбира, компанијата може да добие нови заеми или рефинансирање, но нејзините долгови веќе надминуваат 10 милијарди долари, а инвеститорите се скептични за шансите на Маск.

Саудискиот суверен фонд, еден од најголемите акционери на „Tesla“ и на кого Маск не успеа да ја продаде минатата година, посегна кон комплексни финансиски инструменти во минатата недела за да ја заштити својата инвестиција од банкрот. Всушност, единствениот излез од тековната ситуација за „Tesla“ е да ги зголеми своите акции за импресивни 25% во следниот месец, достигнувајќи 360 долари по акција.

Времето пред компанијата не е многу, според експертите, вредноста на акциите не може да се зголеми на овие нивоа дури и под најповолни услови. Проблем за „Tesla“ исто така е услугата за 15.000 автомобили во Кина, кои исто така ќе „проголтаат“ многу пари.

Има и други пречки со кои производителот треба да се справи. Аналитичарите очекуваат пад на продажбата на моделите на „Tesla“, поради претставувањето на голем број нови електрични автомобили од други производители. Едноставно клиентите чекаат за нивниот изглед и не брзаат со купување на возило на електрична енергија.

Проблем со евентуалниот пораст на цената на акциите е и намалувањето на неколку илјади вработени во „Tesla“, што исто така не дава доверба на финансиските пазари.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Ќе се откупат 90милиони килограми грозје

Винариите ќе откупат околу 90 милиони килограми грозје, соопшти денеска претседателот на регионалното здружение „Лозароовоштари” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *