Почетна / Избор на Уредникот / УГД има повисок рејтинг.

УГД има повисок рејтинг.

Универзитетот „Гоце Делчев“ Штип во рангирањето  на Вебометрикс останува на второто место меѓу универзитетите во РСМ. Вебометрикс е организација која ова рангирање го прави врз основа на повеќе паремтри, а целта на рангирањето е промовирање на отворен пристап до знаењата генерирани од Универзитетот. При рангирањето предвид се земаат неколку параметри – веб присутноста на универзитетите со нивните капацитети (веб метриски идикатори) и истражувачки мисии (библиометриски индикатори).Меѓу Универзитетите од Северна Македонија, најдобро пласиран е најстариот – Универзитет „Св. Кирил и Методиј“. На ниво на Универзитетите од Европа, Универзитетот „Гоце Делчев“ се наоѓа на 1056 место, УКИМ е на 593. На ниво на Универзитетите во светот, УГД бележи скок од 309 места во однос на рангирањето од јануари 2021, кога беше на 3462 позиција, а сега се наоѓа на 3153.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

“Сакаме парк за кучиња“

Иако се избори, и иако политичките субјекти бараат од граѓаните да им испраќаат барања за …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *