Почетна / Избор на Уредникот / Целосна реорганизација за подобра понуда на култура и уметност

Целосна реорганизација за подобра понуда на култура и уметност

Со оглед на тоа што Штип од министерството за култура божем програми од национален интерес ќе добие пари за грицкање сончоглед, општината треба да размисли за ново финасиско ,организациско и програмско рекоструирање на потребите на жителите на овој Универзитетски град за настани од областа на културата и уметноста.

Лани општина штип потрошила 120.000 евра за настани од културата, уметноста и забавата, во овие трошоци не влегува и буџетот за настани од културата што ги има Универзитетот “Гоце Делчев“.За споредба општината за спортт издвојува над 400.000 евра.Ефектите општо познати никакви.

Нужна е прераспределба на народните пари и во општината во интерес на културата и уметноста.Градот како што знаеме да го нарекуваме на првата опера, на макфест, на Шопов, на Ренџов, на Биков, на Самоников и други заслужува посериозен исчекор во културата и уметноста.

 

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Во НУЦК “Ацо Шопов“, детерминирани сите програми

Поради тетовската трагедија и деновите на жалост, во Националната установа “Центар за култура“ се откажани …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *