Почетна / Избор на Уредникот / Ѓурѓовден во Штип

Ѓурѓовден во Штип

Ѓурѓовден во Штип.Во слава на светецот и маченикот Ѓоргија, штипјани се собираат по традиција кај“ шадрван баши“, и во црквички по течението на реката Брегалница.Вообичаено се реализираат наследените адети од берење зелени листови, како симбол на процутот на животот.тие што фрлиле око на мома и момче, им фрлаат леплива треба, да се залепи меракот.Ѓуршовден го слават и Ромите во Штип.Некогаш Ѓурѓовден беше ден за пазарење на овчари на шест месеци дури  до Митровден.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

“Сакаме парк за кучиња“

Иако се избори, и иако политичките субјекти бараат од граѓаните да им испраќаат барања за …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *