Почетна / Бизнис

Бизнис

“Вебинар“ за автомобилската индустрија

Економски факултет при УГД организира вебинар на тема: Предизвиците на бизнис секторот во периодот на кризата предизвикана од Ковид-19 пандемијата со посебен фокус на влијанието врз автомобилската индустрија во земјата.Целта на вебинарот е да се отвори прашањето за за предизвиците на бизнис секторот во периодот на кризата, особено влијанието на …

Повеќе »

Спреј против Ковид 19

Австриски научници од лабораторијата на Медицинскиот факултет во Инсбрук тврдат дека успешно го тестирале најновиот убиец на коронавирусот, кој е многу лесен за употреба, а кој набргу може да се најде на пазарот.Станува збор за спреј на компанијата „Окупур“, која, како што беше истакнато, покажа ефикасност до 100 проценти, но …

Повеќе »

ТЕЛЕКАБЕЛ – ПРАЗНИЧНО ИЗНЕНАДУВАЊЕ , ИНТЕРНЕТ СО ГОЛЕМИ БРЗИНИ

За празниците Телекабел на корисниците на оптички интернет им овозможи поголеми брзини  на интернет, за истите пари. Изберете го својот пакет! Поголеми брзини за иста цена. Наместо 40/40 Mbs од сега 150/150 Mbs Наместо 100/100Mbs од сега 500/500 Mbs Оптички интернет до Вашиот дом. Телекабел Телефон за приклучок 15008 Facebook

Повеќе »

“Мерцедес“ повлекува милион возила со фабричка грешка

Германскиот автомобилски гигант утврдил дека, во некои од нивните возила, привременото прекинување на струјата на модулот за комуникација предизвикано од сообраќајна несреќа може да испрати погрешна локација на возилото до базата, изјави портпаролот на компанијата за „Инсајдер“. Тој исто така потврди дека другите функции на автоматските и рачните системи за …

Повеќе »

Кој ќе се офајди од “неработна“ недела

Со последната измена на Законот за работни односи се предвидува недела да биде неработен ден. Ова Законско решение предвидува ден на неделен одмор, велат од Министерството за труд и социјална политика. Исклучок се дејностите кои се неопходни за непречено функционирање на општеството и дејности во кое е неопходно одржување на …

Повеќе »

ЕВН се дума за каматите

Отписот на каматите на долговите што граѓаните ги имаат кон општинските и државните институции е можен само со соодветно законско решение, согласни се познавачите. За дел од граѓаните, ова решение е добра можност да се решат од натрупаните комунални сметки, други пак, се скептични и велат дека тој што и …

Повеќе »

Текстилците на уште потежок удар

Во дел од европските земји повторно има рестриктивни мерки поради ширење на новите мутации на коронавирусот, состојба од која штети трпи и македонскиот текстил.Нови нарачки нема, и оваа 2021 година се очекува дури и дека ќе биде полоша од 2020 година, иако првично се очекуваше стабилизација. Македонскиот текстил завршува на …

Повеќе »

Општината откако направи попара со “трговскиот центар“.Стравува од последици.

Правдата стаса до сопственици на простор во трговскиот центар во Штип, чиј деловен простор беше узурпиран и обезвреднет.Пет ипол години некои од сопствениците на простор  ја преживеаја најголемата драма, останаа без егзистенција, па мораа да бараат нови извор за животот, дури принудно да станат наемни работници.Другиот дел претрпе големи финансиски …

Повеќе »

Пекарски изум -осмина бурек

Пекарите во Штип патентираа изум, како од четврт бурек да направите осмина.Напрвo ги смалија тавите за печење, ставаат помалку кори, и уште помалку зарзават.Но, наспроти овој изум, цената на осмина бурек на пример со сирење да биде 40, а на останатите меѓу 50 и шеесет денари.Нема рационално објаснување зошто е …

Повеќе »