Почетна / Македонија

Македонија

Ден на македонскиот јазик – 100 години Блаже Конески

Филолошкиот факултет при УГД (Катедра за македонски јазик и книжевност) организира одбележување на Денот на македонскиот јазик и 100-годишнината од раѓањето на Блаже Конески. Одбележувањето на еден од најголемите празници и голем јубилеј е во согласност со планот на Фондацијата за македонски јазик „Небрегово“, а на него  присуствуваа и претставници …

Повеќе »

Вакцинација без или со локација

Министерството за здравство ја информира јавноста дека по серијата информации од граѓани во јавноста, претежно на социјалните мрежи, дека за вакцинација добивале смс пораки за да се вакцинираат во друг град, а не каде што живеат, системот Мој Термин направи анализа и ја увиде следната состојба: Граѓаните при закажување на веб …

Повеќе »

Место едно лажиче, богослужби да има по болниците

И смртта која нашиот Бог Исус Христос ја победи, не е доволна причина Македонската православна црква  да ја испочитува божјата победа.Тие и натаму не почитуваат ни ред ниту поредок.Ќе правеле причест со едно лажиче.Ма какви епидемиолози,ма какви препораки, свештениците се поголеми и од самиот Бог.Па, што ако и починаа поглавари, …

Повеќе »

Симулација-вакцинација

Клиничката болница од Штип, како носител на масовната вакцинација на населението од Источна Македонија во спортската сала на Универзитетот “Гоце Делчев“ направи симулациија за тоа како ќе се одвива вакцинирањето на населението.ИНаку од ковид 19 во ова деноноќие во клиничката болница во Штип починаа 5 лица.

Повеќе »

Фантастично скапи празници

Ужасно скап Велигден и ужасно скап празник Први Мај.Во Црква ретко кој верник повеќе нои масло за јадење.Маслото за јадење чини цело богатство.120 денари ја за литар ја за 900 грама.И тоа само на рафинираното сончогледово масло.Литар рафинирано масло за јадење од маслинки или маслиново масло има иста цена како …

Повеќе »

Породилно ќе има, не се знае какво ќе биде.

Се подготвуваат законски измени со кои ќе се зголеми траењето на породилното отсуство. Веројатно оваа информација денеска ќе израдува многу мајки родилки кои изминативе недели беа не протест токму поради барањето за продолжување на породилното отсуство.Со години наназад се бара породилното отсуство да биде продолжено на повеќе од 9 месеци, …

Повеќе »

Ќе бие ли повторно “Саат кулата“ во Штип

Многу скоро една од знаменитостите на Штип , “Саат кулата“ќе ја доживее својата реконструкција.За оваа намена  Заводот за заштита на спомениците и музеј од Штип преку Источен плански регион обезбедени се 5.600.000 денари .По реконструкцијата Саат кулата  како објект ќе биде галерија, ќе биде заменет стариот механизам, кој ќе стане …

Повеќе »

Родови без род.

Владата на Северна Македонија на вчерашната седница на предлог на Министерството за правда го утврди Предлог-законот за изменување на Законот за матична евиденција со кој ќе се овозможи признавање на родовиот идентитет на трансродовите лица согласно позитивното меѓународно законодавство и почитувањето на сите човекови права.

Повеќе »

ТЕЛЕКАБЕЛ – ПРАЗНИЧНО ИЗНЕНАДУВАЊЕ , ИНТЕРНЕТ СО ГОЛЕМИ БРЗИНИ

За празниците Телекабел на корисниците на оптички интернет им овозможи поголеми брзини  на интернет, за истите пари. Изберете го својот пакет! Поголеми брзини за иста цена. Наместо 40/40 Mbs од сега 150/150 Mbs Наместо 100/100Mbs од сега 500/500 Mbs Оптички интернет до Вашиот дом. Телекабел Телефон за приклучок 15008 Facebook

Повеќе »

Мерки без и со мерка.

Мерки, та мерки.Вакви мерки, онакви мерки, мерки без мерки, мерки со мерка, мерки со мерка, и мерки без мерка.А, што ќе ни е мерка, та мерката ни е земена уште пред триесет години, додека сенката ни го криеше телово во распадот на државата.Ако не почитуваш мерка, ќе ти ја земеме …

Повеќе »